StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
De kans dat u weet wat COPD is, is 8%. Daar is onderzoek naar gedaan. Toch is de kans dat u eraan zult sterven 4,1% en zal het in 2020 de derde doodsoorzaak zijn in ons land.

Door Joost van de Putte (huisarts)

De kans dat u weet wat COPD is, is 8%. Daar is onderzoek naar gedaan. Toch is de kans dat u eraan zult sterven 4,1% en zal het in 2020 de derde doodsoorzaak zijn in ons land. Ongeveer 350.000 Nederlanders lijdt momenteel aan de ziekte. Er is dus nog een wereld te winnen als het om informatie gaat.

COPD staat voor chronisch obstructief longlijden (pulmonary disease) en is eigenlijk het onomkeerbaar beschadigd zijn van de luchtwegen als gevolg van irritatie. Longslijtage dus, eigenlijk. COPD kan niet meer beter worden, het kan alleen tegen gehouden worden. Het word in 75% van de gevallen veroorzaakt door roken. Rokers leven 10 jaar korter dan niet-rokers. Die tien jaar mogen voornamelijk op rekening geschreven worden van COPD. Andere veroorzakers zijn stoffig werk en chemische stoffen.

Er is maar één echte behandeling tegen COPD en dat is Stoppen Met Roken. Dat zorgt ervoor dat het proces tot staan wordt gebracht. Voor wie met COPD door blijft roken hebben alle andere behandelingen amper zin.

De huisarts stelt de diagnose aan de hand van het verhaal dat de patiënt vertelt en een longfunctie-onderzoek door de praktijkondersteunster. Vervolgens is het aan de patiënt om zijn levensstijl aan te passen en aan de huisarts om hem daarbij te helpen. De dietist en de fysiotherapeut kunnen ingeschakeld worden om de (ademhalings-)spieren te trainen, om de verslaving aan roken te lijf te gaan zijn er allerlei methodes die gevolgd kunnen worden (gesprekken, pleisters, pillen), om de patiënt meer lucht te geven heeft de huisarts een hele resem puffers en poeders ter beschikking.

Als dat allemaal niet lukt of helpt is de kans aanwezig dat je als patiënt met zuurstof behandeld moet worden. In zo een vergevorderd stadium kan een milde infectie fataal zijn. Voorkomen zal dus wel weer beter zijn dan genezen.