StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Met protestborden en een online petitie willen Flakkeeënaars voorkomen dat buslijnen 135 en 635 verdwijnen. "Ik ben een forens en ga vijf dagen in de week naar Rotterdam. Deze bus heb ik nodig om een volgende overstap te halen", vertelt een passagier aan het begin van de maandagochtendspits.

Actie met protestborden
Protestactie tegen verdwijnen buslijnen op Flakkee.
© Maikel Coomans

De buslijnen 135 en 635 op Goeree-Overflakkee komen langs verschillende dorpen, waaronder Stad aan 't Haringvliet, Den Bommel en Ooltgensplaat. Ze dreigen te verdwijnen en dat is een slecht idee, zegt een teleurgestelde Piet Diepenhorst van de Dorpsraad uit Stad. "Dit is funest voor het openbaar vervoer. Je hebt een alternatief nodig."

Geen belbus in de spits
Op het oostelijk deel van Flakkee zijn nu al problemen met het openbaar vervoer. Er rijden kleine bussen die in de spits niet iedereen kunnen meenemen. Diepenhorst vraagt niet om een volledige busverbinding de hele dag: "Overdag mag dat best een belbus worden, maar in de spits niet." Dan pleit hij voor een normale bus die een vaste dienstregeling rijdt.

Volgens Diepenhorst is het een besparing, omdat het openbaar vervoer door corona veel inkomsten is misgelopen. Vervoerder Connexxion, dat in opdracht van de provincie Zuid-Holland, beaamt dat: "Helaas moet daardoor bezuinigd worden met minder ritten en buslijnen", aldus een woordvoerder. Ook geeft Connexxion aan dat er nog altijd veel minder reizigers de bus pakken: "De verwachting is dat het nog jaren zal duren voordat we terug zijn op het niveau van voor corona."

Stad wordt afgesloten
Een buschauffeur van lijn 635 snapt niks van de veranderingen: "Wij als chauffeurs vinden het voor de reizigers vervelend. Ik ondersteun de actie van deze meneer." De chauffeur doelt op de protestborden en online petitie waarmee Diepenhorst actievoert. Die denkt dat Connexxion vanachter een bureau alles heeft geanalyseerd, zonder te kijken naar hoe druk het bij de bushaltes daadwerkelijk is: "Hier zijn reizigers die dagelijks gebruik maken van de bus."

Het is Diepenhorst vooral een doorn in het oog dat Stad aan 't Haringvliet afgesloten van de buitenwereld lijkt te worden. De 635 stopt al niet meer in het dorp en als de dienstregeling van de 135 wordt aangepast, is het helemaal klaar: "Er zijn nu zoveel klachten." Maar Connexxion kan weinig betekenen voor Stad: "Het rijden met een grote bus kan financieel helaas niet. Vanaf september zal de steun vanuit het Rijk stoppen en heeft de gemeente besloten om van deze lijn dan een buurtbus te maken om zo wel openbaar vervoer aan te blijven bieden."

Diepenhorst heeft de hoop nog niet opgegeven. "We hopen dat onze actie gaat helpen. We hebben een handtekeningenactie en vrijwel heel het dorp heeft getekend. Dit is funest voor de dorpen en voor de scholieren."