StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Onderweg naar land komt een zesjarig meisje van het land af. "Doe de emmers maar lekker vol hoor'', zegt ze bijdehand, terwijl ze triomfantelijk met een bos peen zwaait.

Omdat door de hagel afgelopen juli en de vele regen de laatste weken de winterwortelen van de familie Lokker zijn beschadigd, kon iedereen zelf emmers komen oogsten. Daar was veel belangstelling voor.

Bij de ingang van het perceel van twee hectare staat Corina Lokker van Landwinkel 't Zand te Den Bommel de plukkers hartelijk welkom te heten. "We kregen maandagmiddag te horen dat de fabriek de wortelen niet hoefde. Dus zouden ze anders worden ondergeploegd, en alles verloren gaan. Toen bedacht mijn zoon Arjan dat we er wellicht wat anders mee zouden kunnen doen. Als de wortelen worden onderploegd heeft niemand er wat aan, en het gaat toch om zo'n 120.000 kilo."

Goede groente
Daarom werd bedacht dat iedereen van 10.00 tot 15.00 uur zelf de wortelen kan oogsten en meenemen. Per volle emmer kost dit 2,50 euro. "Ik had een bericht op Facebook gezet en zo'n 30.000 mensen hebben dat bekeken. Het loopt nu goed. Er zijn zelfs mensen van buiten het eiland die langskomen om te oogsten. We krijgen terug dat het ook leuk is om te doen, zeker met kinderen erbij.'' Op het moment van spreken zijn er heel wat jonge gezinnetjes aan de slag op het modderige land. Zo ook Martijn en Maartje Vennik, met hun kinderen Melissa, Jeftha en baby Nafthalie uit Stad aan 't Haringvliet.

Wat heeft hun deze zonnige zaterdagmorgen doen besluiten om hierheen te komen? Martijn, grijnzend: "Wortels.'' Zijn vrouw - op houten klompen - vult vervolgens aan dat het ook om de gezelligheid gaat, en dat het zonde is om al die goede groente weg te gooien. "Je helpt de boer, naast dat je zelf goedkopere wortels hebt dan wanneer je ze in de winkel haalt.'' Het gezin vindt het leuk. Ze hebben inmiddels al acht emmers gevuld. "We vroegen in de groepsapp van de familie of mensen nog interesse hadden. Die zeiden toen: kom maar brengen. En hier zijn we.'' De familie Vennik vindt het initiatief typisch iets voor het eiland. "En we zijn niet bang voor vieze handen.''

Konijnen
Even verderop staat Eelco Maljaars met zijn dochtertje Puck aan een stugge wortel te trekken. De Sommelsdijker wil graag aan zijn dochter laten zien waar het eten vandaag komt. "Niet iedereen weet dat tegenwoordig nog.'' Ze hebben bijna twee emmers gevuld. "Onze konijnen zullen er blij mee zijn. Het is lekker modderig, daar hou ik wel van.'' Samen met zijn dochtertje heeft hij allebei de emmers gevuld. "Ik wilde eerst een cementemmer meenemen, maar je moet het ook nog terug naar de auto krijgen. Wel heb ik een eigen schep meegenomen om het uitgraven te vergemakkelijken. Gezellig zo hoor.''

Ook een wat oudere man een paar meter verder heeft het prima naar zijn zin. Maar aan de andere kant uit hij ook kritiek op ons voedselverwerkingssysteem. "Het is toch zonde dat al die goede wortelen zo de kliko in kunnen? Elders ter wereld sterven er mensen van de honger en hier wordt er zoveel eten weggegooid omdat het niet meer helemaal voldoet. Kijk dan'', zegt hij terwijl hij een dikke, mooie wortel uit de grond trekt, "hier is toch niks mis mee?'' Hij kijkt tevreden naar zijn volle emmer. Even later betaalt hij bij Lokker. Die is tevreden. "Het gaat mooi zo. De kosten krijgen we er natuurlijk niet uit, maar het is leuk om dit zo te doen. En voor de mensen is het ook leuk. 't Is weer eens wat anders dan appels plukken toch?''

Oogstmiddag
Na het succes van afgelopen zaterdag is er besloten dat er op woensdag 13 november 2019 van 13.00 tot 16.00 uur opnieuw wortels geoogst mogen worden. De locatie is de Oostmoerse Middelweg, achter Manege Oostmoer bij Stad aan 't Haringvliet.