StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Nieuwbouwwijk Havenstadt in Stad aan 't Haringvliet is de eerste woonwijk op het eiland met eigen deelauto's. Sinds vorige week zijn de elektrische BMW's beschikbaar voor het hele dorp. Daarmee wordt Stad aan 't Haringvliet het eerste dorp op Goeree-Overflakkee met eigen deelauto's.

Dit werkt als volgt. Bewoners van het dorp kunnen zich aanmelden op de website www.mobiliteitsmeesters.nl. Vervolgens kunnen ze via de app een auto reserveren. De app vormt ook de sleutel om de auto te openen en op weg te kunnen. De rit wordt achteraf verrekend, de prijs is € 6,- per uur plus € 0,15 per kilometer. Twee uur boodschappen doen in Middelharnis kost daardoor veertien euro. Dat lijkt wellicht veel geld, maar een eigen auto is in totaal al snel zo'n 300 euro per maand. Voor mensen die weinig kilometers maken kan het gebruiken van de deelauto's in plaats van een eigen (tweede) auto een flinke besparing opleveren.

De organisatie mobiliteitsmeesters heeft ook een deelauto bij het gemeentehuis geplaatst, waar de ambtenaren enthousiast gebruik van maken. Ook in een Rotterdamse wijk is de deelauto populair, daar zijn ze vrijwel continu in gebruik. Inwoners uit Stad stellen praktische vragen aan Jouke Baarda, die een presentatie geeft tijdens een bijeenkomst voor bewoners. Bijvoorbeeld hoe het gaat als je in de file terecht komt en dus later terug bent dan gepland. Het antwoord is: de organisatie bellen. Die kijken dan hoe laat de volgende reservering van de auto is en regelen indien nodig een alternatief voor de volgende gebruiker. Op de vraag of het niet te duur is, luidt het antwoord dat de prijzen eerder lager dan hoger zijn dan andere deelauto's. En dat alles is inbegrepen in de prijs, zowel de verzekering, de stroom, het onderhoud als het wassen van de auto's. En dat er alleen wordt betaald voor het gebruik, er zijn geen vaste kosten. Aanvankelijk was er een maandelijkse fee van tien euro, maar dat is afgeschaft.

Samen met de gemeente wordt er gekeken naar de mogelijkheden om een pilot op te zetten met vrijwilligers. Waarbij mensen die zelf geen auto (meer) kunnen rijden, zoals ouderen, een auto boeken en er vervolgens een vrijwilliger achter het stuur plaatsneemt om ze naar hun bestemming te brengen. Mensen die belangstelling hebben om als vrijwillige chauffeur aan de slag te gaan, kunnen zich melden bij de gemeente.