Door Herman Maas
Als een grapje bedachten Piet Diepenhorst, Jan Roedoe en ik de plaatjes van SNS bij de opening van de Bolder. Ik spaarde met mijn kleinzoon en vele stadtenaeren de plaatjes van de Plus en merkte dat iedereen even blij was met de beste speler van Ajax als die onbekende van Willem II.
In de Bolder komen mensen met een handicap te werken en die zijn ook belangrijk voor "onze verzameling" en dat was de link. Tot onze verbazing werd het een succes en haalden we de landelijke pers. Tijdens de bezoeken van de diverse media, die vaak uren duurden, werd er ook veel over andere zaken in het dorp gepraat en groeide de belangstelling voor onze strijd om een leefbaar dorp te blijven. Zelfs de overheid geeft aan dat een winkel, een school, een sportclub en een kerk beslist nodig zijn om een sociale structuur in een kleine kern te handhaven.
De problematiek van de kleine kernen, maar ook het mooie leven op het platteland doen het goed in de pers en in de lange gesprekken met de media blijkt Stad erg positief over te komen. Het enthousiasme van de jeugd en de opzet van de winkel zouden een voorbeeld voor andere kernen kunnen zijn. Er is belangstelling om dit beeld naar buiten te brengen.
Is dit gevoel wel waar? Bieden we onze jeugd voldoende ruimte om zich te ontwikkelen en beseffen we wel dat een winkel hier niet rendabel kan zijn met een kleine omzet?
Ondanks de enorme inzet van veel vrijwilligers voor de winkel en de cliënten van Hernesseroord en de Pameijer Stichting loopt alles nog niet zoals een grote lang bestaande Super in Middelharnis. Dat kan ook niet maar we kunnen er wel naar streven om hier een vooral voor ouderen noodzakelijke voorziening te houden.
Iemand vertelde me dat hij zijn extra kosten door het kopen hier ziet als een soort gemeentelijke belasting waar je meer van terugziet dan je gewend bent. Probeer ook zo te denken en voorbeeld voor anderen te worden.
Herman Maas