StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Arcus, Kroon, Woongoed Flakkee en de gemeente Middelharnis, wat staat hun voor ogen met nieuwbouw op Stad? Vandaag het tweede deel van de informatie die we kregen in een gesprek met de heren Jobse (Arcus) en van Nieuwaal (Woongoed Flakkee).

Arcus, Kroon, Woongoed Flakkee en de gemeente Middelharnis, wat staat hun voor ogen met nieuwbouw op Stad? Vandaag het tweede deel van de informatie die we kregen in een gesprek met de heren Jobse (Arcus) en van Nieuwaal (Woongoed Flakkee). Deel 1 verscheen op 22 december '05.

Uit de eerste resultaten van onze enquête naar nieuwbouw op Stad, blijkt dat men veel belang hecht aan nieuwbouw die past bij Stad. Wat zeggen de ontwikkelaars daarover?

Van Nieuwaal: “Wat mij ook persoonlijk erg bezighoudt, is dat mensen die tot op hoge leeftijd in hun eigen huis wonen tenslotte moeten verkassen. Op hun dorp en bij hun huis ontbreken dan de vereiste voorzieningen, maar van het verhuizen worden ze alleen maar ongelukkig. Je moet proberen zoveel mogelijk geschikte huisvesting voor ouderen op hun eigen dorp te bieden. Kijk daarbij niet alleen naar de technische, maar ook naar de sociale kant en bouw dus dicht bij de kern. Daarom is de Sterkstraat een goede locatie. Nieuw woningaanbod van hedendaagse kwaliteit zal ook het vertrek van jongere bewoners tegengaan. Verwacht overigens niet teveel van nieuwbouw: het teruglopen van de klandizie van de winkels op Stad kunnen we er bijvoorbeeld niet mee keren.”

Jobse: “Wij werken niet vanuit het idee om in een keer een nieuwe wijk neer te zetten. Zoiets moet je geleidelijk over meerdere jaren laten groeien. Natuurlijk heb je een totaalplan nodig: hoe ga je de ruimte gebruiken? Wat doe je bijvoorbeeld met de beschikbare natuur (het bosje), wat kan je daar mogelijk nog aan toevoegen. Het is duidelijk, er moet goedkopere nieuwbouw komen, daar is ongetwijfeld vraag naar, maar je hebt ook duurdere woningen nodig, dat biedt afwisseling en helpt het plan betaalbaar te houden. In de huidige bebouwing van Stad staan kleinere en grotere huizen door elkaar en hebben de goedkopere woningen toch vaak een flink perceel grond. Dat soort zaken zijn belangrijk voor de sociale verhoudingen. Daar moeten we met de nieuwbouw goed naar kijken. Het is voor een goed plan dus belangrijk, dat wij daarover van gedachten wisselen met de bewoners van Stad. De website kan daarbij een goed medium zijn, naast directer contact.”

De procedure in het kort

De gemeente Middelharnis heeft een leidende rol in de formele voorbereiding, Op korte termijn wordt er een stedenbouwkundige ingeschakeld (waarschijnlijk van bureau RDH uit Goes) die een totaalplan kan maken. Op basis van dat plan moet een nieuw bestemmingsplan voor Stad ontwikkeld worden.Het bestaande plan is verouderd en valt dus niet te wijzigen. Een concept uit 2003 is nog steeds niet vastgesteld. 2006 zal hard nodig zijn om het nieuwe plan te maken. Daarbij horen ook moment waarop het plan ter inzage ligt, wat tot wijziging kan leiden. Niet alleen bewoners van Stad zullen het plan met interesse bekijken, ook verschillende overheden (o.m. waterschap, provincie, milieuraad) moeten er hun invloed op hebben. Zichtbaar wordt er van het bouwproces dus op zijn vroegst iets in de loop van 2007.

U wilt nog meer weten? Natuurlijk, wij ook! Benut de eerste kans op 19 januari 2006. Om 19.30 uur in het Trefpunt het programma Stad Oud en Nieuw met de uitslag van de bouwenquête en een eerste ontmoeting met de ontwikkelaars van de nieuwbouw op Stad. Kijk voor nadere details in de dorpsagenda.