StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

2015 is voorbij en graag geef ik u voor de negende keer een overzicht van de cijfers van StadsWeb van het afgelopen jaar. Welk artikel werd het meest gelezen, hoeveel foto's zijn er bijgekomen en waar is Ko Nientje geweest het afgelopen jaar?

Aantal geplaatste artikelen
Dit jaar zijn er 126 artikelen geplaatst. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar, zoals hieronder grafisch is weergegeven.

Grafiek met aantal artikelen per jaar

Net als in eerdere jaren valt vrijwel alles onder "dorpsnieuws", "sportnieuws" en "nieuws van Ons Trefpunt".
Hieronder kunt u zien hoe deze 126 artikelen over de verschillende categorieën zijn verdeeld:

Grafiek met aantal artikelen per categorie per jaar

Ko Nientje is ook dit jaar weer flink op reis geweest, naar verschillende verre en minder verre bestemmingen. Het konijntje is in 2015 24 keer op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit loopt de laatste jaren toch wat terug, want in 2014 was het nog 44 keer, in 2013 was het 73 keer en in 2012 was het 139 keer. In dit jaar heeft Ko Nientje 7 landen bezocht. Dit zijn:

 1. Nederland
 2. Oostenrijk
 3. Italië
 4. Frankrijk
 5. Luxemburg
 6. België
 7. Noord-Vietnam

Op deze kaart kunt u de locaties terugvinden als blauwe markeringen.

Meest aangeklikte artikelen
Achter de schermen wordt ook bijgehouden hoe vaak een artikel wordt aangeklikt. Er wordt dus niet geteld hoeveel unieke personen één artikel aanklikken, maar elke keer als er op de link wordt geklikt, wordt dat als een 'hit' geteld. Dus artikelen die ik vaak heb aangepast, zullen veel hits van mijn kant ontvangen.
Dit jaar is niet specifiek één onderwerp dat voor veel artikelen in de top 10 zorgde. Alleen de sluiting van de Gereformeerde Gemeente is twee keer terug te vinden in de top 10. Verder wordt de top 10 gevuld met (de aankondiging van) verschillende activiteiten. De verslagen van de activiteiten zoals het circus, Koningsdag en Vier je vrijheid, zijn niet terug te vinden in dit lijstje. Zoals altijd is ook het artikel over de geslaagde scholieren goed gelezen.
Opvallend is dat het aantal hits van de gehele top 10 dit jaar beduidend hoger ligt van voorgaande jaren. Het 'top-artikel' heeft 1050 hits, terwijl dit in 2014 maar 895 was en in 2013 zelfs slechts 541. Het is me niet geheel duidelijk waar deze stijging vandaan komt.
Verder zien we ook dit jaar een relatief groot aantal artikelen van het begin van het jaar. Deze hebben natuurlijk al de meeste tijd gehad om hits te verzamelen.

De volledige top 10 ziet er in ieder geval als volgt uit:

 1. 2014 in cijfers (2015-01-02) 1050
 2. Jazz op Stad (2015-01-29) 808
 3. Geslaagde Stadse scholieren 2015 -update- (2015-06-14) 766
 4. Circus Tadaa (2015-05-13) 734
 5. Politie en jeugd mee met buurtpreventie op het dorp (2015-01-14) 713
 6. Koningsdag 2015 (2015-04-13) 667
 7. Renovatie van A. van Bronckhorststraat start medio april 2015 (2015-04-01) 663
 8. Gereformeerde Gemeente sluit na 31 maart 2015 haar deuren (2015-01-09) 625
 9. Laatste dienst in gereformeerde gemeente (2015-04-01) 604
 10. Vier je vrijheid (2015-03-27) 586

Upgrades in de achtergrond
In 2014 hebben we een grote verhuizing naar een andere server gehad. Dit heeft veel voordelen voor mij, omdat de updates en back-ups automatisch gaan. Ook het Twitter-account werkt handig, omdat ik zo snel kan zien of er op andere sites nieuws over Stad aan 't Haringvliet wordt geplaatst.
Afgelopen jaar hebben er geen grote updates plaatsgevonden.

Forum en fotoboek
Op het forum is in 2015 vijf nieuwe aanmeldingen geweest. Hiervan heeft één daadwerkelijk ingelogd op het forum. Tevens waren er vijf andere gebruikers die afgelopen jaar zijn ingelogd op het forum. De discussies starten af en toe weer, bijvoorbeeld over de vergunning van een tulpenbedrijf aan de Molendijk of over de snelheidsbeperkingen op de dijk, maar blijkbaar hebben we elkaar niet veel te vertellen. Wilt u discussiëren op het forum, dan hoeft u zich alleen maar éénmalig te registeren. Enkele aspecten van het forum zijn uitgelegd in "Hoe...". Wil het toch niet lukken? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In het fotoboek zijn ook dit jaar weer veel foto's toegevoegd; dit keer 394. Dit is vergelijkbaar met 2014, maar stukken minder dan de 956 foto's in 2013. Veruit de meeste foto's komen van het Huttendorp. Verder zijn er foto's van Circus Tadaa, Opening WOZOCO-gebouw, de nieuwjaarsduik 2015 en de intocht van Sinterklaas. Uiteraard heeft ook Ko Nientje weer haar steentje bijgedragen.

Computerstatistieken
Naast de statistieken van de teller op de voorpagina. Wordt ook achter de schermen allerlei statistieken bijgehouden. Deze zijn nauwkeuriger, omdat niet iedereen via de voorpagina StadsWeb bereikt (maar heel vaak direct naar het artikel wordt geleid). Volgens deze teller zijn er 155.361 'bezoekjes' geweest. Dit is véél meer dan 2011 t/m 2013 (rond de 70.000 'hits'). Van 2014 zijn geen statistieken, omdat we van server zijn veranderd. Deze enorme stijging wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een ander programma die achter de schermen de statistieken bijhoudt. Een vergelijking met het verleden is dus niet mogelijk. Als we naar de teller op de voorpagina kijken, dan zien we dat de daling die een aantal jaar geleden is ingezet, ook doorgaat in 2015.
Verder kunnen we (ook achter de schermen) goed zien dat januari duidelijk de drukste maand is geweest, gevolgd door november. Verder is het net zoals de jaren hiervoor rond 21.00 uur het drukst. De weekdag kan ik helaas niet (makkelijk) uit de statistieken halen.

Ik heb ook geprobeerd weer het besturingssysteem en de webbrowser uit de gegevens te halen. Helaas is dat niet goed gelukt, waardoor ook deze gegevens voor 2015 ontbreken. De teller op de voorpagina geeft alleen de totalen over de afgelopen 10 jaar.

De populairste zoektermen zijn uiteraard wederom "stadsweb", "stad aan het haringvliet" en vele variaties hierop. Een greep uit andere zoektermen (170 in totaal): "trefpunt", "literair cafe", "flakkeenieuws", "paardenopfok", "lange vluchten 2015 nachtfond", "rabobank", "verkleed te paard", "zelf betonnen beeld maken", "25 jaar getrouwd feest locatie", "gratis pallethout", "gymles trampoline", "gebakken spinnen", "mal voor beton beelden", "schilderij met een gebeurtenis".

Doorkijk naar 2016
Helaas kan ik de doorkijk van 2015 hier laten staan, want ik ben er afgelopen jaar niet aan al mijn plannen toegekomen. Ten eerste draait StadsArchief nog altijd op Joomla! versie 1.5 en is dus flink verouderd. Ik zal kijken hoe ik deze met relatief weinig moeite kan updaten. Ten tweede wil ik kijken of ik de lay-out van StadsWeb kan verbeteren. Ik zag namelijk in de statistieken dat steeds meer mensen via een smartphone of tablet kijken op StadsWeb. Er zijn nieuwe ontwerpen die hier slim mee om kunnen gaan en menu's op een prettigere manier weergeven op een klein scherm. Een nieuwe lay-out maken kost echter veel tijd, zeker ook omdat ik niet alles wil omgooien (iedereen kan nu namelijk goed zijn weg vinden). Dus we zullen zien hoe ver ik hiermee kom komend jaar. Mocht u hiermee willen helpen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mocht u vragen, opmerkingen of verbeteringen hebben dan horen we het uiteraard graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot slot wens ik u (ook namens de rest van de redactie) een heel mooi en gezond 2016 toe!