StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
In 2008 zullen de sluizen van het Haringvliet bij Stellendam op een kier komen te staan. Hierdoor komen in het Haringvliet de getijden gedeeltelijk weer terug.

In 2008 zullen de sluizen van het Haringvliet bij Stellendam op een kier komen te staan. Hierdoor komen in het Haringvliet de getijden gedeeltelijk weer terug en zal er weer zoutwater gaan stromen. De grens van zout en zoet komt ongeveer bij het hoofd van Middelharnis te liggen.

Zout water in het Haringvliet, vanaf de afsluiting van de zeearm in de jaren zestig is dit niet meer voorgekomen. De boeren op het eiland zullen dan ook schade ondervinden van het kierbesluit. Om deze schade te compenseren worden er overal op Goeree-Overflakkee waterbeheerprojecten gerealiseerd waarbij er op de oostelijke helft van het eiland waterinlaten komen die via zoetwatergebieden en kanalen verder door de polders worden geloodst.

De werkzaamheden in de Pallantpolder zijn inmiddels gestart

Rondom Stad zien we twee van deze projecten gestalte krijgen: de Pallantpolder bij de Oostplaat en de Bierkreek in de Nieuwe Stadse Polder achter de Oranjelaan. In beide polders wordt gewerkt aan een natuurgebied met zoetwater waarin ook ruimte zal komen voor recreatie.

De webredactie kreeg wat kaarten onder ogen over de plannen van het waterschap voor het gebied tussen de Sterkstraat/Oranjelaan en de Bierkreek. Naast een waterpartij om te kanoën en te vissen en als waterberging, zijn er ook wandelpaden gepland. De Bierkreek volgt vanaf de Lieve Vrouwe Poldersedijk de Tilsedijk en gaat dan bij Adrie Braber (=de Merel) onder de weg door richting Dabbe. Zodra de plannen definitief zijn komen we erop terug.

De plannen in de Pallantpolder worden inmiddels al uitgevoerd. Er komt een drassig gebied met een laarzenpad en een fietspad. Ook komen er weer windmolens, niet twaalf kleine zoals tot voor kort, maar vijf hoge.