StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

2014 is voorbij en graag geef ik u voor de achtste keer een overzicht van de cijfers van StadsWeb van het afgelopen jaar. Welk artikel werd het meest gelezen, hoeveel foto's zijn er bijgekomen en waar is Ko Nientje geweest het afgelopen jaar?

Aantal geplaatste artikelen
Dit jaar zijn er 130 artikelen geplaatst. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar, zoals hieronder grafisch is weergegeven.

Grafiek met aantal artikelen per jaar

Net als in eerdere jaren valt vrijwel alles onder "dorpsnieuws", "sportnieuws" en "nieuws van Ons Trefpunt".
Hieronder kunt u zien hoe deze 130 artikelen over de verschillende categorieën zijn verdeeld:

Grafiek met aantal artikelen per categorie per jaar

Ko Nientje is ook dit jaar weer flink op reis geweest, naar verschillende verre en minder verre bestemmingen. Het konijntje is in 2014 44 keer op de gevoelige plaat vastgelegd (in 2013 was het nog 73 keer en in 2012 was het 139 keer). In dit jaar heeft Ko Nientje 12 landen bezocht. Dit zijn:

 1. Nieuw Zeeland
 2. Nederland
 3. Verenigde Staten
 4. Spanje
 5. België
 6. Duitsland
 7. Zweden
 8. Laos
 9. Cambodja
 10. Vietnam
 11. Thailand
 12. Zuid-Korea

Op deze kaart kunt u de locaties terugvinden als gele markeringen.

Meest aangeklikte artikelen
Achter de schermen wordt ook bijgehouden hoe vaak een artikel wordt aangeklikt. Er wordt dus niet geteld hoeveel unieke personen één artikel aanklikken, maar elke keer als er op de link wordt geklikt, wordt dat als een 'hit' geteld. Dus artikelen die ik vaak heb aangepast, zullen veel hits van mijn kant ontvangen.
Dit jaar werd overheerst door het tragische verkeersongeluk aan begin van het jaar. Het korte artikel hierover werd dan ook veruit het vaakst gelezen. Ook het gedicht van Jolanda Holleman vinden we terug in de top 10. Verder is zoals altijd het artikel over de geslaagde scholieren goed gelezen. Het aantal hits in absolute zin is echter wederom lager dan vorig jaar. Ten slotte zijn er drie artikelen over het nieuwe woonzorgcomplex (WOZOCO) in de top 10 terug te vinden.
Opvallend is dit jaar het relatief groot aantal artikelen van het begin van het jaar. Al hebben die natuurlijk al de meeste tijd gehad om hits te verzamelen.

De volledige top 10 ziet er in ieder geval als volgt uit:

 1. Ongeluk -update- (2014-01-29) 895
 2. Geslaagde Stadse scholieren 2014 -update- (2014-06-15) 478
 3. Huisarts redt kind uit modderdumpplaats (2014-02-05) 434
 4. Gedicht "Bijna thuis" (2014-02-04) 408
 5. Nieuwjaarsduik strandje Stad (2014-01-02) 386
 6. Bijeenkomst "Meer windmolens op Stad?" – maandag 13 januari 2014 (2014-01-10) 363
 7. Ladies winterfair 2014 -update- (2014-01-13) 359
 8. Bouw appartementencomplex op Stad (2014-05-28) 330
 9. De eerste paal zit erin -update 2- (2014-09-13) 330
 10. 2014 start goed voor woonzorgcomplex Stad (2014-01-07) 321

Upgrades in de achtergrond
Hopelijk heeft niemand er last van gehad, maar misschien heeft een enkeling het gemerkt: de website staat per 31 december 2014 op een andere server. Dit was nodig omdat we o.a. Joomla! niet meer naar de nieuwste versie konden upgraden. StadsWeb draait op het zogenaamde Content Management Systeem (CMS) van Joomla!. Dit CMS-programma zorgt ervoor dat nieuwsartikelen makkelijk geplaatst kunnen worden in verschillende categorieën. In 2010 zijn we al over gegaan op versie 1.5 en in 2012 is de site geüpgraded naar versie 2.5. Inmiddels is de nieuwste versie 3.3, maar het bleek niet mogelijk deze op de server te installeren, omdat dit 'te nieuw' was. Voor de veiligheid en het gebruikersgemak is besloten naar een nieuwe server te verhuizen. Afgelopen week heb ik hard gewerkt om te zorgen dat alle bestanden goed meeverhuisden en ik heb ook tijd gevonden om de site gelijk naar versie 3.3 te upgraden. Dit is u wellicht nauwelijks opgevallen, omdat ik de lay-out van de site hetzelfde heb kunnen houden.
Ook phpBB (het forum) en Coppermine (het fotoboek) heb ik kunnen upgraden naar de nieuwste versie. Hierbij heb ik de lay-out wel wat moeten veranderen en ik heb besloten deze twee zoveel mogelijk uniform te maken.
Voor zover ik kon zien, werkt alles op de verschillende websites nog zoals het zou moeten werken. Mocht u echter iets tegenkomen dat niet correct werkt of mocht u opmerkingen over de veranderingen hebben, dan hoor ik dat uiteraard graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.! U kunt uw reactie ook op het forum achterlaten (vanwege spam-preventie moet u zich even éénmalig te registeren).

Verder ben ik eerder dit jaar met een Twitter-account gestart. Als er nieuwe artikelen op StadsWeb (of StadsArchief) komen, dan worden die automatisch getweet. Zo is er naast de RSS-functie van StadsWeb (en StadsArchief), nog een eenvoudige manier om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten.
Een tweede voordeel is dat tweets die "Stad aan 't Haringvliet" of "Stad aan het Haringvliet" bevatten direct op StadsWeb worden gepubliceerd. Dit is aan de linkerkant onder "Twitter" te vinden. U kunt nu dus direct zien als iemand Stad op Twitter noemt of u kunt op de hoogte blijven van nieuwe of verkochte huizen op Stad of u kunt zien waar de brandweer heen gaat die u over de dijk hoort rijden (via het P2000 alarmsysteem).

Forum en fotoboek
Op het forum is in 2014 één nieuwe aanmelding geweest. De discussies starten af en toe weer, voornamelijk over de bouw van het woonzorgcomplex, maar blijkbaar hebben we elkaar niet veel te vertellen. Wilt u discussiëren op het forum, dan hoeft u zich alleen maar éénmalig te registeren. Enkele aspecten van het forum zijn uitgelegd in "Hoe...". Wil het toch niet lukken? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In het fotoboek zijn ook dit jaar weer veel foto's toegevoegd; dit keer 368. Op zich zijn dit er veel, maar stukken minder dan de 956 foto's in 2013. Veruit de meeste foto's komen van de intocht van Sinterklaas. Verder zijn er foto's van de bouw van het woonzorgcomplex en de nieuwjaarsduik 2014. Uiteraard heeft ook Ko Nientje weer haar steentje bijgedragen.

Computerstatistieken
Naast de statistieken van de teller op de voorpagina. Wordt ook achter de schermen allerlei statistieken bijgehouden. Deze zijn nauwkeuriger, omdat niet iedereen via de voorpagina StadsWeb bereikt (maar heel vaak direct naar het artikel wordt geleid). Helaas was er al begin december al een verhuispoging van de server geweest, waarmee ik alle statistieken van 1 januari t/m 17 december 2014 ben kwijt geraakt. Ik heb dus alleen statistieken van de laatste twee weken van het jaar en deze geven geen betrouwbaar beeld voor het gehele jaar.

Doorkijk naar 2015
Ondanks dat er net een verhuizing en upgrade op zit, moeten er nog veel dingen worden gedaan. Ten eerste draait StadsArchief nog altijd op Joomla! versie 1.5 en is dus flink verouderd. Ik zal kijken hoe ik deze met relatief weinig moeite kan updaten. Ten tweede wil ik kijken of ik de lay-out van StadsWeb kan verbeteren. Ik zag namelijk in de statistieken (die ik niet had opgeslagen en kwijt ben) dat steeds meer mensen via een smartphone of tablet kijken op StadsWeb. Er zijn nieuwe ontwerpen die hier slim mee om kunnen gaan en menu's op een prettigere manier weergeven op een klein scherm. Een nieuwe lay-out maken kost echter veel tijd, zeker ook omdat ik niet alles wil omgooien (iedereen kan nu namelijk goed zijn weg vinden). Dus we zullen zien hoe ver ik hiermee kom komend jaar.

Verder zag ik dat StadsWeb dit jaar alweer 10 jaar bestaat! Op 12 juli 2005 is een bericht geplaatst dat de dorpsportal is gestart. Op 3 september 2005 is de website officieel gelanceerd.
Hopelijk hebben we u deze 10 jaar op een prettige manier op de hoogte kunnen houden van wat op Stad speelt. De artikelen van afgelopen 10 jaar bezien is Stad écht meer dan droag brôôd! We hopen u ook de komende jaren van informatie te blijven voorzien!

Mocht u vragen, opmerkingen of verbeteringen hebben dan horen we het uiteraard graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot slot wens ik u (ook namens de rest van de redactie) een heel mooi en gezond 2015 toe!