StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

2013 is voorbij en graag geef ik u voor de zevende keer een overzicht van de cijfers van StadsWeb van het afgelopen jaar. Welk artikel werd het meest gelezen, hoeveel foto's zijn er bijgekomen en waar is Ko Nientje geweest het afgelopen jaar?

Aantal geplaatste artikelen
Dit jaar zijn er 124 artikelen geplaatst. Dit is wat lager dan we van de laatste jaren gewend zijn, zoals hieronder grafisch is weergegeven.

Grafiek met aantal artikelen per jaar

Net als in eerdere jaren valt vrijwel alles onder "dorpsnieuws" en "sportnieuws". Omdat de artikelen van Ons Trefpunt nu onder een aparte categorie worden gezet, is daar een duidelijke stijging te zien.
Hieronder kunt u zien hoe deze 124 artikelen over de verschillende categorieën zijn verdeeld:

Grafiek met aantal artikelen per categorie per jaar

Ko Nientje is ook dit jaar weer flink op reis geweest, naar verschillende verre en minder verre bestemmingen. Het konijntje is in 2013 73 keer op de gevoelige plaat vastgelegd (in 2012 was het 139 keer). In dit jaar heeft Ko Nientje 11 landen bezocht. Dit zijn:

  1. Thailand
  2. Nederland
  3. Australië
  4. Canada
  5. Italie
  6. Spanje
  7. Cuba
  8. Frankrijk
  9. België
  10. Duitsland
  11. Mongolië

Op deze kaart kunt u de locaties terugvinden als groene markeringen.

Meest aangeklikte artikelen
Achter de schermen wordt ook bijgehouden hoe vaak een artikel wordt aangeklikt. Er wordt dus niet geteld hoeveel unieke personen één artikel aanklikken, maar elke keer als er op de link wordt geklikt, wordt dat als een 'hit' geteld. Dus artikelen die ik vaak heb aangepast, zullen veel hits van mijn kant ontvangen.
Er zijn geen grote uitschieters dit jaar. Zoals altijd zijn de geslaagde scholieren goed gelezen en die staat dit jaar wederom op nummer 1. Het aantal hits wederom wat lager is dan het vorige jaar.
Terwijl vorig jaar nog twee van de maandelijkse updates van Ko Nientje in de top 10 stond, zijn die dit keer niet terug te vinden.

De volledige top 10 ziet er in ieder geval als volgt uit:

  1. Geslaagde Stadse scholieren 2013 -update- (2013-06-16) 541
  2. Veerdienst van Stad aan ’t Haringvliet naar Tiengemeten -update- (2013-06-16) 421
  3. Toneelvereniging ‘Stad‘ speelt vrolijke klucht (2013-01-09) 412
  4. Een nieuwe wijk in Stad aan ’t Haringvliet! (2013-04-13) 348
  5. Ladies Night (2013-01-09) 341
  6. Uitnodiging Stadsoverleg (2013-06-12) 337
  7. Het beruchte paaltje -update- (2013-04-29) 332
  8. Verbouwing Trefpunt verloopt voorspoedig (2013-07-27) 326
  9. Max (2013-01-12) 314
  10. Afscheid juf Marja -update- (2013-07-22) 313

Forum en fotoboek
Maar naast StadsWeb zelf hebben we ook nog een forum en een fotoboek.
Op het forum zijn in 2013 geen nieuwe aanmeldingen geweest. De discussies starten af en toe weer, maar blijkbaar hebben we elkaar niet veel te vertellen. Wilt u discussiëren op het forum, dan hoeft u zich alleen maar éénmalig te registeren. Enkele aspecten van het forum zijn uitgelegd in "Hoe...". Wil het toch niet lukken? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In het fotoboek zijn ook dit jaar weer heel veel foto's toegevoegd; dit keer 956! Voornamelijk door de activiteiten van Ons Trefpunt zoals 5e buitenspeelmiddag en hetHuttenfeest 2013. Maar ook het afscheid van Juf Marja heeft voor veel foto's gezorgd. Uiteraard heeft ook Ko Nientje weer haar steentje bijgedragen.

Computerstatistieken
Naast de statistieken van de teller op de voorpagina. Wordt ook achter de schermen allerlei statistieken bijgehouden. Volgens deze teller waren het er in dit jaar 72.649 'bezoekjes'. Dit is flink wat meer dan 2012 en 2011 (toen waren het er ongeveer 65.000). Opvallend, omdat er geen artikelen extreem veel 'hits' hebben gehad en er minder artikelen zijn geplaatst. Er wordt dus ofwel regelmatig gekeken op StadsWeb of er nog iets nieuws is, ofwel robots (zoals van Google) worden onevenredig vaak geteld, waardoor het getal niet uit echte bezoekers bestaat. Zo niet nog opvallender is dat de teller op de voorpagina dit jaar juist een daling laat zien (30.619 in 2013 en 38.976 in 2012).
De drukste maand was november. Deze zat met 10.592 'bezoekjes' vlak voor oktober. De volgorde is vergelijkbaar met vorig jaar, maar het aantal 'bezoekjes' is veel hoger.
Vorig jaar was na vijf jaar de maandag afgelost door de woensdag, maar dit jaar is maandag weer de populairste dag. Wederom zijn zaterdag en vrijdag de minst populaire dagen om StadsWeb te bezoeken. In de avond rond 21.00 uur blijft de populairste tijd.

Grafiek met aantal 'bezoekjes'

Veruit de meeste gebruikers gebruiken Windows, waarbij opvallend genoeg net als vorig jaar het gebruik van Windows 7 vrijwel gelijk ligt aan dat van XP (32,3 % voor Windows 7, 32,4 % voor XP, 2,1 % voor Vista). Het is logisch dat Vista verder is gedaald, maar het mag verwacht worden dat dit ook met XP gebeurd. De grote afwezige is Windows 8, die eind 2012 uitkwam. Ik had verwacht dat dit besturingssyteem daarom in 2013 in de statistieken te zien zou zijn, maar dat is dus niet zo.
Het aandeel van Mac OS X blijft verder stijgen naar 16,8 %. De rest van de lijst wordt opgevuld door Linux en voornamelijk door de Android-versie (4,5 %). Dit is een besturingssysteem voor mobiele aparten (zoals smartphones en tablets). De andre besturingssytemen voor deze apparaten (Blackberry en iOS) zijn wel geregistreerd, maar het aantal is zeer laag. Dat van iOS is opvallend, gezien de populariteit van de iPhones en iPads. Mogelijk worden die onder OS X meegeteld.
Net als Windows blijft ook Internet Explorer (IE) populair, waarbij het leuk te zien is dat er een duidelijke verschuiving is naar de nieuwere versies (7,8 % voor IE10, 11,0 % voor IE9 en 14,1 % voor IE8). Al zijn er nog steeds mensen die sterk verouderde (en onveilige!) versies gebruiken (13,6 % voor IE7 en 0,5 % voor IE6). Maar het is duidelijk dat het aandeel van Internet Explorer duidelijk achteruit gaat ten koste van alternatieve browsers.

Grafiek met percentage browsergebruik

De robot van Google blijft duidelijk aan de top van de zoekmachines die StadsWeb bezoeken. 9 % van de bezoekers komt via een zoekmachine; 88,4 % komt direct op StadsWeb. De populairste zoektermen zijn uiteraard wederom "stadsweb", "stad aan het haringvliet" en vele variaties hierop. Ook dit jaar is "puistjes" populair evenals de zoektermen "snot", "manege", "dagboek van een kooikertje", "betonnen beelden" en "middelharnis" komen ook in de lijst voor. Ook "catsburg" (in StadsWeb te vinden als predikant Ds. H.J. Catsburg) komt dit keer in de lijst voor.

Doorkijk naar 2014
Net als vorig jaar zijn er geen grote plannen. Al blijft er altijd werk aan de winkel om alles up-to-date te houden. Mocht u vragen, opmerkingen of verbeteringen hebben dan horen we het uiteraard graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot slot wens ik u (ook namens de rest van de redactie) een heel mooi en gezond 2014 toe!