Afgelopen week was een succesvolle stemweek voor de draagvlakmeting over Stad Aardgasvrij. Vier weken lang stemmen inwoners en ondernemers uit Stad aan ’t Haringvliet die nu een aardgasaansluiting hebben, over het plan om vanaf 2025 aardgasvrij te worden.

Poster draagvlakmeting

Dit door collectief over te stappen op groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. Na drie weken stemmen en nog vijf dagen te gaan heeft 65% gestemd. Er kan nog tot en met aanstaande vrijdag 30 juni 2023 18.00 uur gestemd worden.

Vooral bij de GO-bus, die ingezet wordt als mobiel stemlokaal, werd deze week volop gestemd. Bij de GO-bus reed op woensdag en zaterdag een ijscokar mee, waar inwoners tijdens het zomerse weer meteen een ijsje konden halen. Het weer werkte mee en de sfeer was goed. De GO-bus rijdt ook deze week nog door de straten om het de inwoners zo makkelijk mogelijk te maken om te gaan stemmen. De tijden zijn: maandag en dinsdag van 17.00 tot 20.00 uur, woensdag van 8.00 tot 20.00 uur, donderdag van 14.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur.

Deze week is stemmen in ’t Trefpunt en vanuit huis ook nog mogelijk
In ’t Trefpunt kan sinds de start van de draagvlakmeting drie dagen per week gestemd worden. En ook de laatste week van de draagvlakmeting zijn inwoners en ondernemers uit het dorp van harte welkom om hier te stemmen. Dat kan nog op woensdag van 13.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur. Ook is stemmen vanuit huis deze week nog mogelijk. Dit kan door een afspraak te maken. Eén van de stembureauleden komt dan aan de deur zodat inwoners thuis kunnen blijven en toch hun mening kunnen geven.

Angela van Hooff, één van de stembureauleden, vertelt: “De afgelopen twee woensdagen was ik stembureaulid bij de stemlocatie ’t Trefpunt. Wat mij opviel is hoe vriendelijk de mensen zijn en er is meestal wel tijd voor een praatje. En mensen zijn nieuwsgierig naar de tussentijdse opkomst en of de 70% gehaald wordt.”

Want als 70% voor een aardgasvrij dorp vanaf 2025 stemt, gaat het projectteam door met de uitwerking van het plan. Daarbij geldt dat bij zo’n belangrijke vraag wordt uitgegaan van 100% betrokkenheid van de Stadtenaren. Als er niet wordt gestemd, is dit automatisch een nee-stem. Als er steun is voor het plan, en aan de andere beloften is voldaan, wordt Stad aan ’t Haringvliet mogelijk het eerste dorp in Nederland dat met groene waterstof wordt verwarmd in plaats van aardgas. Een mooie kans voor het dorp om op een betaalbare manier aardgasvrij te worden en klaar te zijn voor de toekomst.

Bekendmaking uitslag
Veel inwoners en ondernemers uit Stad aan ’t Haringvliet maar ook daarbuiten zijn benieuwd naar de uitslag. Vrijdag 30 juni na 18.00 uur worden de stemmen geteld. Naar verwachting wordt de uitslag rond 21.00 uur bekend gemaakt.

Kim van Leeuwen en Stella Braber
Kim van Leeuwen en Stella Braber zijn een van de initiatiefnemers van het project Stad Aardgasvrij.

‘Laat deze kans niet lopen, Stad heeft een gouden deal in handen’
“Kom in ieder geval stemmen. Laat weten of je Stad wel of niet aardgasvrij wil maken.” Dat geeft Kim van Leeuwen zijn dorpsgenoten mee. Zelf heeft Van Leeuwen zijn stem al uitgebracht. “Ik kan me niet voorstellen dat het niet doorgaat.”

Kim van Leeuwen woont al twintig jaar in Stad aan ’t Haringvliet. Hij kwam op het idee om naar Goeree-Overflakkee te verhuizen toen hij zag dat een koopwoning hier nog betaalbaar was en nadat hij enthousiaste verhalen had gehoord van collega’s. “Het is hier goed wonen. De sfeer is open en er is een actieve kern van mensen die dingen organiseren en oppakken.”

Het moet anders
Zijn huis is gebouwd in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Echt toekomstbestendig was het niet, maar in de loop der jaren heeft Van Leeuwen onder andere de muren geïsoleerd, dubbelglas aangebracht en zonnepanelen geplaatst. “Dat heeft het wooncomfort verbeterd en de energierekening naar beneden gebracht. Dat het goed is voor de planeet, vind ik ook belangrijk. Zoals het nu gaat, kan het niet doorgaan. Het moet anders.”

Omdat hij in de industriële techniek werkt, vindt hij de energietransitie ook interessant. Daarom meldde hij zich aan als ‘tafelaar’ van Stad Aardgasvrij. “Als vertegenwoordiger van de bewoners zat ik aan de tafel techniek. Het ging niet alleen over waterstof, maar ook over andere manieren om je huis te verwarmen als er geen aardgas meer is. Toen ik aanhaakte was er al veel bedacht en waren de meeste vragen al beantwoord. Het ging op dat moment vooral over het vertaalbaar maken van de beloftes, zoals Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar en Voldoende draagvlak. Om een goed aanbod voor de bewoners van Stad voor elkaar te krijgen en een pilot van vijftien jaar, vanaf 2025, succesvol te laten verlopen.”

Afscheid van aardgas
Van Leeuwen benadrukt dat het bij de draagvlakmeting die nu gaande is in de eerste plaats gaat om afscheid nemen van aardgas. “Afhankelijk van de situatie kun je vervolgens een optie kiezen: een warmtepomp, airco’s… Waterstof is in de meeste gevallen de gemakkelijkste manier. En bovendien de goedkoopste manier. Overzetten van aardgas naar waterstof is kosteloos. Je krijgt een nieuwe ketel en in plaats van aardgas gaat er waterstof door de leidingen. Onderdeel van het aanbod is ook een check van het leidingwerk.”

Een schouw van de situatie thuis, die bewoners van Stad konden aanvragen, heeft in veel gevallen twijfel weggenomen. De beloftes hebben dat ook. Toch is het spannend of ten minste 70% van de stemmers ja aankruist en het aardgas vaarwel wil zeggen. “Als je niet stemt, tel je mee als nee-stemmer. Ik zeg: neem de moeite om je stem uit te brengen. Het mooiste zou zijn als er een opkomst is van 100%, want dan heb je het beste beeld van het draagvlak voor Stad Aardgasvrij. Het is goed dat de drempel met 70% hoog ligt”, vindt Van Leeuwen.

“Heb je nog twijfels? Dan staan wij, de bewoners die het initiatief hebben genomen, klaar om je vragen te beantwoorden, net zoals partners als Oost West Wonen, Stedin, Essent en de gemeente.”

Keiharde beloftes
Kim van Leeuwen heeft geen twijfels, dat is duidelijk. “De beloftes zijn keihard en worden garanties. Aan de veiligheid van waterstof, bijvoorbeeld, hoef je echt niet te twijfelen. Aardgas is explosiever en kan ook koolmonoxide met zich meebrengen… Vergeet ook niet dat dit een pilot is. Na vijftien jaar hebben we een nieuwe situatie en sluiten we aan bij wat dan de standaard is. De kans dat die standaard dan aardgas is, is heel erg klein… Mijn stemadvies? Laat deze kans niet lopen, want die krijg je niet meer. Je hebt een gouden deal in handen. Overstappen op waterstof kost je niets. Kies je voor bijvoorbeeld een warmtepomp, dan zijn er subsidies.”

Stemmen in Stad aan ’t Haringvliet
Op zaterdag 24 juni 2023 liep Stad Aardgasvrij een dagje mee met de GO-bus en spraken inwoners en stembureauleden. Kijk hier naar de video: stemmen in Stad aan ’t Haringvliet.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Geslaagde scholieren

Al sinds 2007 gaat StadsWeb elk jaar langs bij de Stadtenaren die geslaagd zijn voor de middelbare school.

De geslaagde scholieren van dit jaar kunt u hier vinden.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD