StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Een hele dorpskern zoals Stad aan ’t Haringvliet collectief verwarmen met groene waterstof is iets nieuws. Maar waterstof maken, gebeurt wel al heel lang.

En dat we dus gereed zijn voor Stad aan 't Haringvliet

Bijvoorbeeld op de proeflocatie in Rozenburg, waar Stedin waterstof maakt door middel van elektrolyse. De naastgelegen appartementen worden zelfs deels verwarmd met waterstof cv-ketels.

Hier kunnen mensen met eigen ogen zien hoe het werkt. Maar dan op kleine schaal. Inwoner van Stad aan ’t Haringvliet Sikko de Jong maakte een afspraak en bezocht de waterstoflocatie in Rozenburg waar hij een rondleiding kreeg. Hij sprak met Albert van der Molen en Frank van Alphen van Stedin met name over het onderwerp veiligheid. Wij mochten mee en zagen hoe hier waterstof gemaakt wordt.

Albert van der Molen vertelt in de video meer over veilig verwarmen met waterstof en waarom een proeflocatie zoals deze in Rozenburg belangrijk is:
“Waarom doe je dit in Rozenburg, vragen sommigen. Dit doen wij omdat we zeker willen weten dat de ketels goed functioneren als ze in 2025 in Stad opgehangen zouden worden. Dan moet het net zo goed werken als een aardgasketel.” Frank van Alphen: “En het kan! We doen het hier al in Rozenburg. Hier hebben we waterstofproductie en waterstof cv-ketels. En we doen landelijke onderzoeken, met alle netbeheerders, zodat we straks gereed zijn voor Stad aan ’t Haringvliet.”