StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Beste inwoners,
Na de nieuwsbrief van januari 2021 die door de Dorprsraad in combinatie met inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij is verspreid, zijn er bij ons als mede-inwoners van Stad wat vragen ontstaan.

Enquête

We ontvangen natuurlijk nu al geruime tijd allerlei informatie en ook zijn er speciale bijeenkomsten door dit initiatief georganiseerd. Het is bij ons ondanks dit nog steeds niet helemaal duidelijk van waaruit deze groep nu is ontstaan en waar wij als inwoners staan. Natuurlijk moet volgens de overheid heel Nederland in 2050 van het gas af, maar op welke wijze, door wie en hoe snel, is nog nader in te vullen. De gemeente laat recent in een brief weten dat Stad één van de pilot kernen is op het gebied van verduurzaming. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, zeker als er ook de benodigde subsidie beschikbaar wordt gesteld, maar wij vragen ons toch af: Is Stad Aardgasvrij een project van ons allemaal?
In onze omgeving merken we vooral veel terughoudendheid en vragen, er is twijfel over of dit voor ieder huishouden haalbaar is en of groene waterstof de juiste vorm van energie is.

Twijfels
Logischerwijs hebben we onze vragen eerst voorgelegd bij de projectleider van Stad Aardgasvrij, die als externe is ingehuurd door de gemeente en namens het inwonersinitiatief het woord voert. We hebben op veel van onze vragen antwoord gekregen, soms bevredigend, soms ook niet. De vragen die blijven staan, willen we graag met jullie delen. We zijn namelijk nieuwsgierig naar wat er bij jullie speelt. Hebben jullie ook twijfels?

Verontrustende berichten
Bij ons groeien de twijfels na berichten als op NOS Teletekstpagina 114 van 1 maart 2021, waar wordt gesteld dat "Gasvrij maken van een huis € 40.000 kost". Ook de eerdere aandacht die er in het TV programma Radar was over dit onderwerp, waar wordt gezegd dat de Warmtewet de consument onvoldoende beschermd en dorpen die in een soortgelijk project zaten en zijn gestopt, draagt bij aan onze onrust.

Weten we genoeg?
Onze vragen gaan verder dan de projectgroep op dit moment kan beantwoorden. We willen hier niet al onze vragen herhalen, sommige zijn ook specifiek voor onze woning. De thema’s zijn natuurlijk voor iedereen gelijk. We hebben vragen gesteld op het gebied van:
- veiligheid, wat voor installatie komt er waar en is er bij een lek een evacuatieplan en kan de brandweer dit aan?
- stabiliteit, kan er geleverd worden bij storing of onderhoud?
- marktwerking, blijven de kosten gelijk?
- vergoeding, in welke kosten wordt je tegemoet gekomen?
- wat is het alternatief, waarom wordt er ingestoken op groene waterstof?

Volgens ons zijn deze vragen van essentieel belang om wel/niet deel te nemen aan Stad Aardgasvrij. Natuurlijk zijn er vragen die door andere spelers beantwoord moeten worden zoals de leverancier, de gemeente en de netwerkbeheerder. Het is aan het inwonersinitiatief die antwoorden te halen.

Hoe krijgen we meer duidelijkheid?
Wij vragen ons af wanneer er wel duidelijkheid is en of dit voor of na de stemming, die de projectgroep Stad Aardgasvrij wil houden onder inwoners, lukt. Vanuit hen wordt gezegd dat zij met 50% van de huishoudens in contact zijn geweest. Als wij op de geluiden om ons heen af gaan, is dit te betwijfelen. We willen voorkomen dat er straks geen weg meer terug is en denken dat het goed is om alle Stadtenaren nu al een aantal vragen voor te leggen. Fijn als je hier even tijd voor wilt maken.

Mailen kan ook als je dat prettiger vindt aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bedankt voor je bijdrage. Je kunt je antwoorden in de brievenbus van Nieuwstraat 25 (de Pastorie) doen. Wij zullen de antwoorden bundelen en delen met het inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij.Ken je het project Stad Aardgasvrij?
JA………………………………………………………………………………………
NEE……………………………………………………………………………………….

Weet je dat het inwonersinitiatief namens alle inwoners spreekt en keuzes maakt?
JA……………………………………………………………………………………….
NEE…………………………………………………………………………………….

Ben je het daarmee eens?
JA …………………………………………………………………………………………..
NEE……………………………………………………………………………………………

Denk je voldoende informatie te hebben om bij de stemming een bewuste keuze te kunnen maken?
JA…………………………………………………………………………………….
NEE, op welk gebied mis je informatie?
- Veiligheid …………………………………………………………………….
- Stabiliteit ……………………………………………………………………..
- Marktwerking …………………………………………………………………
- Vergoeding…………………………………………………………………….
- Alternatieve stroom …………………………………………………………..
- En anders…………………………………….

Inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij:
“Het inwonersinitiatief bestaat uit Stadenaeren die de verschillende aardgas alternatieven onderzoeken met behulp van de gemeente en verschillende marktpartijen. Ook staat woning verbetering centraal. Wij willen onze dorpsgenoten inzicht geven in de verschillende scenario’s op basis van de beschikbare informatie. Hierbij zijn wij onafhankelijk, zorgvuldig en kritisch.”